Muntii Piatra Craiului-Ghid Montan Sibiu

Trăsăturile generale care fac din acest masiv muntos un munte unic în România sunt date de creasta lui singuratică, îmbrăcată cu brâul verde al pădurilor şi formele diverse de relief pe care le întâlnim aici. Piatra Craiului este masivul care se înalţă măiestos deasupra oraşului Zărneşti, având forma unui fierăstrău imens orientat de la vest la est .

Colţi de stâncă, ace, piramide, turnuri, brâuri, hornuri, numărul de văi, grohotişuri, arcade naturale, întregesc spectacolul vizual, alături de abrupturi deosebit de spectaculoase.
Piatra Craiului se identifică şi prin faptul că deţine un unicat din punct de vedere botanic, o floare unică în lume, pe care o găsim numai în acest masiv... Numele garofiţei Pietrei Craiului sau floarea fără seamăn este strâns legat de legenda care a bântuit multă vreme prin spusele localnicilor de la poalele munţilor.
Legenda spune că demult, în vremuri îndepărtate, trăia la poalele unor munţi înalţi din Carpaţi, un pădurar cu familia sa: soţia şi cei doi copii. Cel mai mic poreclit "Degetăruţ" blond, cu un glas de clopoţel şi surioara lui "Garofiţa" (de vreo 5 ani), brunetă cu ochi negrii strălucitori.
Pădurarul era cunoscut pentru blândetea lui si grija ce o purta animalelor sălbatice.
Uneori, îngrijea câte un pui de căprioara rătăcit, alteori lega rănile unui ieduţ încolţit de fiare. Într-o zi, aproape de căsuţa lor a căzut un pui de acvilă, rănit la un picior de o săgeata.
Pădurarul l-a luat în braţe, i-a scos săgeata şi la pansat. Copiii l-au indragit şi astfel s-a legat o strânsă prietenie între copii şi pasărea care parcă le înţelegea graiul..

Într-o zi acvila simţindu-se în putere, se înaltă în aer, ca apoi iute ca săgeata cobori din înaltul cerului, jos în curtea pădurarului de unde cei doi copii o urmăreau şi care îşi doreau şi ei să vadă munţii, cu vârfurile lor semeţe, să zboare şi ei spre înaltul cerului. În scurt timp veni şi vremea cînd acvila îi purtă pe cei doi pe deasupra munţilor, traversînd păduri întinse. Însă mare păcat se abătu asupra lor. Acvila cea dragă lor, pieri în urma infruptării unei bucăţi de carne otrăvită şi îi lăsă departe pe copii...Aceştia îngrijoraţi au început să plângă şi ţinându-se de mână au plecat în căutarea casei lor... La scurt timp, au zărit în padurea din apropiere un castel. Ajunsi aici au întâlnit-o pe zâna acestor munţi!
Cu lacrimi în ochi, copii au îngenunchiat şi-au implorat-o să-i găzduiască peste noapte.
În zadar totuşi , parcă aceasta avea inima de piatră. În loc să-i ajute le-a spus: "În palatul meu de cristal nu au voie să intre cei pământeni, singurul lucru ce pot să-l fac este să vă transform în două flori alese, Garofiţa roşu-cărămizie( Garofiţa Pietrei Craiului) şi Degetăruţul, să creşteţi în stâncile calcaroase ale munţilor. Veţi creşte acoperind stancile ca un covor verde, iar primăvara, veţi înflori, înfrumuseţând aceste locuri”.
De ce o drumeţie în masivul Piatra Craiului??
Pentru că:
* Masivul Piatra Craiului este un parc naţional constituit în anul 1971, fiind o comoară ce trebuie ţinută cu orice preţ departe de drujbe, poluarea de orice fel, drumuri asfaltate, braconieri, bulucul de turişti ce lasă gunoaie în urma lor.
* Deţine cea mai lungă şi tipică creastă calcaroasă din Carpaţi, lungă de circa 25 kilometri, cea mai mare densitate de văi şi cea mai înaltă creastă din Carpaţi.
* Botanişti şi cercetători entuziaşti pot admira aici circa 1.300 specii de plante, dintre care 150 specii ocrotite, cea mai impresionantă şi unică fiind Garofiţa Pietrei Craiului.
* Aici păsim pe poteci ce duc spre minuni naturale a căror admirare au darul de a-ţi vindeca sufletul prin grandoarea, frumuseţea si pitorescul lor: Cheile Dâmbovicioarei, Prăpăstiile Zărneştiului, Zaplazul, Turnurile Dianei, Cerdacul Stanciului sau Acul Crăpăturii.
* În interiorul graniţelor parcului întâlnim două sate, Măgura şi Peştera, în care timpul parca sta în loc si unde găsim oameni primitori şi gospodari, care ne întâmpină în pragul casei, cu căldura lor.
* Aici turistul simte că e cucerit de înăltimile înfiorătoare ale abrupturilor calcaroase şi ale pereţilor albi ce curg spre limita pădurilor, atingând dur brâul verde al acestora.
Aşadar vă asteptăm să păşim împreună pe poteciile calcaroare ale Pietrei Craiului, unde a lor garofiţă, ne asteptă să-i admirăm frumuseţea.

MountainGuide Sibiu.


TURA DE HIKING IN MUNTII PIATRA CRAIULUI